Miért készítünk saját keresőt minden portálhoz?

Már nagyon régóta az a véleményem, hogy a portálok talán 80-90%-nál semmi értelme a “Keresés” funkciónak, mégis szinte minden tervező, ügyfél, projektvezető, fejlesztő és mindenki, akinek lehet beleszólása egy projekt életébe – beletervezi, beleálmodja, beleakármicsodálja a keresési funkciót a készülő projekt funkciói közé. Hozzáteszem, hogy valószínűleg jó szándékkal. De…vajon mi lesz a végeredmény?

Természetesen a címben szereplő kérdésnek csak akkor van értelme, ha olyan tartalmakról beszélünk, amelyek publikusak, vagyis amelyeket látnak a keresőrobotok, a regisztrációhoz kötött tartalmak között csak saját megoldással lehet keresni, ezt nem érdemes feszegetni.

De maradjunk azoknál a tartalmaknál – és valószínűleg ez a jelentősebb mennyiségű az interneten (bár nem mértem meg, lehet, hogy tévedek), melyek publikusak – szerintem, és a saját tapasztalataim alapján ezeknék a tartalmaknál egyszerűen nem érdemes saját kereső funkciót írni, mert béna lesz, mert nem tudjuk olyan jól megcsinálni, mint amilyenre kéne, mert nem kapunk rá időt, egyéb erőforrást és lehet, hogy a szükséges tudásunk sem lesz hozzá (mert ne higgyük, hogy jó keresőt írni az 1 napos munka, 3 SQL parancs és kész…). 🙂
De. Elképzelem milyen képet vágna a projektvezető ha bejelentené a fejlesztő, hogy a kereső elkészítése több lesz mint 1 nap… mert ugye a legtöbb esetben mi történik?

Egy átlagos portálnál szokott lenni egy részletes kereső és egy gyorsított kereső funkció. A gyorsított az végiglépked a tartalmak szöveges típusú mezőin (az adatbázisban) és nagy eséllyel a LIKE-t (SQL) használva kiszedi azokat a sorokat, melyekben előfordul a begépelt szó, vagy annak valamely része… A részletes kereső ugyanezt fogja csinálni, annyi különbséggel, hogy a felhasználó kap egy jelölőnégyzetes felületet (checkboxok tömkelegét), ahol bejelölheti, hogy mi milyen sorokat vegyünk figyelembe, vagy hagyjunk ki – vagyis, hogy mire szeretne szűkíteni.

…előfordulhat az is, hogy technikailag nem így oldjuk meg (mármint nem SQL és LIKE), hanem keresőmotrokat használunk – olyanoka mint például a Lucene, Xapian, vagy sajátot írunk, vagy reguláris kifejezésekkel bűvészkedünk. Az hiszem, hogy már mindegyikre láttam példát, de jól működő keresővel ennek ellenére ritkán találkoztam – a nagy keresőmotorok mindig jobb eredményt adnak, mint a saját keresők és nem azért, mert mi fejlesztők buták vagyunk, hanem mert soha nem lesz annyi időnk és erőforrásunk, hogy igazán korrekt és intelligens keresőt készítsünk egy portálhoz.

Én nem azt állítom, hogy nem létezik egyetlen jó kereső sem, de én még nem találkoztam túl sokkal. 🙂

Egy portálnál nyilván szükség van kereséső funkciókra, de talán több időt kellene arra fordítanunk, hogy intelligensebb, színvonalasabb keresők szülessenek.

Jó példákat is vannak :), de nem nevezek néven egyet sem, mert biztosan mindenki tudna pozitív és negatív példákat felsorolni, de ennek a blogbejegyzésnek nem egy ilyen felsorolás elkészítése volt a célja, csupán a figyelmet szerettem volna felhívni arra, hogy néha (talán?) hasznosabb lenne egy külső kereső beillesztése, mint a saját megoldások erőltetése, ha pedig mindenképpen sajátot készítünk, akkor vigyünk bele több empátiát és intelligenciát, hogy ne rémálom legyen a keresőnk használata.

A kérdés továbbra is ugyanaz:
Kell egyáltalán saját, egyedi keresési megoldás egy portál nyilvános tartalmaihoz?

Csendben mondanám, hogy szerintem: nem.

Írok egy példát, eredetileg nem akartam, de talán ez szemlélteti mire is gondoltam. Ma reggel egy vegetariánus receptet szerettem volna keresni a mindmegette.hu-n.

A keresőjükbe begépelve a “vegetariánus” kifejezést csupán 3 darab receptet kaptam, ha a részeletes keresőjükben kerestem és bepipáltam, hogy vegetariánus receptekre szűkítse a találatokat, akkor is 3 darab receptet kaptam.

Nem hittem el, hogy mindösszesen 3 darab vegetariánus receptjük lenne, ezért a Google-ban (más keresőben is megtehettem volna) begépeltem:

 vegetariánus site:http://mindmegette.hu  

Éss láss csodát…iszonyű sok egyéb receptet kaptam a találatok között, míg a mindmegette.hu saját keresőfunkciója csak 3 darab receptet adott vissza.

Természetesen értem, hogy ez miért van így, de egy laikus felhasználót mindez nem vigasztal, a lényeg, hogy egy külső keresőt használva jelentősen több, hasznosabb találatot értem el, nem beszélve arról, hogy csak egyetlen primitív keresőszót adtam meg, nem használtam ki semmilyen más, olyan speciális funkciót amit egy ilyen külső kereső (Google, Bing stb.) nyújt a mi, saját készítésű keresőnkhöz képest.

Vagy, másik példa. Nézzük meg az egyik legnagyobb, magyarországi hírportál az Index keresőjét – mely, hozzáteszem: magasan jobb az átlagnál, de még ez a kereső sem megfelelő, a külső keresőkhöz képest primitív, ha péládul begépeltem a keresőjükbe, hogy: “görögország gazdasági válság”, akkor a lista elején kaptam több olyan hírt is, melynek bár köze volt a “gazdasági válsághoz”, de nem közvetlenül Görögországgal kapcsolatban, míg egy külső keresőben a fenti, egyszerű módon keresve, sokkal pontosabb találatokat kaptam – és még itt sem használtam ki semmilyen speciális funkciót…

Ennyit szerettem volna írni erről 🙂

This entry was posted in egyedi keresés, keresés, kereső funkciók, saját keresőfunkció. Bookmark the permalink.

3 Responses to Miért készítünk saját keresőt minden portálhoz?

  1. gyurisc says:

    Biztosan megoldható, hogy a google keresőjét használjuk de a találati listát maga a site renderelje? Talán ez lenne a legnormálisabb megoldás szerintem.

  2. gyurisc says:

    Biztosan megoldható lenne valahogyan, hogy a google végezze el a keresést, majd a találatokat a site renderelje. Én még nem próbáltam ezt csak ötletelek itt 🙂

  3. xjan says:

    Nem tudom. Valószínűleg több helyes út és megoldás is van, ezeket gondolom alkalmazzák is, a saját keresőnek is van létjogosultsága. Én ezt az egészet csak azért vetettem fel, mert úgy vettem észre, hogy a legtöbb saját fejelsztésű kereső egészen egyszerűen csapnivaló és értelmetlen, mert használhatatlan, innentől kezdve szerintem nekünk fejlesztőknek kell válaszokat és mogoldásokat adni, amit írsz az is egy út.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s